Dobre wędliny dla każdego?

Pomimo tego, że Polacy coraz częściej zwracają uwagę na jakość kupowanych produktów i często są w stanie zapłacić więcej za samą markę, to rzadko kiedy ma to swoje odzwierciedlenie również na rynku spożywczym. Na co powinniśmy zwracać uwagę w przypadku zakupu wędlin i czy wędliny z masowych i stricte korporacyjnych firm mogą dorównać wędlinom naturalnym? Czy jest między nimi jakaś różnica?

Już na samym początku warto wyraźnie wskazać, że na sklepowych półkach – czy to w dyskontach spożywczych czy osiedlowych sklepikach – znajdziemy głównie produkty popularne z wielkich firm. Pomimo tego, że nawet wśród takich produktów znajdziemy zarówno chociażby parówki zawierające od 30% mięsa do nawet 97%, to rzadko kiedy patrzymy na dokładny skład. Trzeba mieć jednak na uwadze, że sama procentowa ilość mięsa w danym produkcie nie świadczy w pełni o jego jakości – liczy się również jakość samego mięsa użytego do produkcji czy również dodawane w procesie produkcji wędlin dodatki!

Konserwanty i chemia
Wędliny pochodzące z wielkich masarni są w większości przypadków zaopatrzone w dużą ilość konserwantów i chemii, aby wytrzymały nie tylko proces transportu po całym kraju, ale również leżakowanie na sklepowej półce przez wiele tygodni. Wszystko to wpływa nie tylko na sam smak danej wędliny, ale przede wszystkim w konsekwencji na nasz organizm, który nie jest naturalnie przystosowany do tego typu wysoko przetworzonych produktów.

Rodzinne masarnie?
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest spojrzenie na wędliny naturalne, najczęściej powstające w małych, rodzinnych masarniach. Tego typu masarnie nie są w żadnym przypadku nastawione na wielkoformatową produkcję i mogą sobie pozwolić na produkcję wystarczającą na bieżące zamówienia. W ten sposób zyskujemy gwarancję zamówienia wyłącznie świeżych wędlin. W przypadku wędlin naturalnych warto mieć również na uwadze, że stosuje się do ich produkcji znacznie lepszej jakości mięso niż ma to miejsce w przypadku produkcji masowej.

Rodzinne masarnie w większości przypadków nie budują swoich marek na agresywnej reklamie i licznych kampaniach, ale na jakości oferowanych przez siebie produktów. To właśnie w przypadku rodzinnych interesów jakość produktu i renoma zdobyta wśród dotychczasowych odbiorców i konsumentów sprawia, że informacja o firmie dociera do kolejnych osób, które chciałyby spróbować dobrej jakościowo wędliny.

Podsumowując, wędliny naturalne są znacznie lepsze nie tylko pod względem smaku, ale również lepsze i zdrowsze dla naszego organizmu. Należy przy tym zauważyć, że są przeważnie jedynie kilka złotych droższe od wędlin dostępnych w supermarketach!

logo-bigRodzinna masarnia z wieloletnimi tradycjami Wędliny z Dębiny przygotowuje mięso dla swoich klientów według tradycyjnych sposobów i receptur. Spróbuj najwyższej jakości mięs już dziś.

Post Comment