Najbardziej popularne piece

Piece odpowiadają za powstanie sprawnej instalacji grzewczej. Do najbardziej popularnych pieców, należą te zasilane na węgiel i drewno. Do tych najpopularniejszych należą również piece do ogrzewania na paliwa stałe czyli właśnie węgiel, ekogroszek lub pelet.

W ostatnich latach trafiło wiele nowoczesnych rozwiązań do tych pieców. Piece używane do centralnego ogrzewania produkowane są najczęściej ze stali lub żeliwa. Są to porządne i bardo mocno konstrukcje. Te wykonane ze stali są zdecydowanie lżejsze i łatwiejsze w produkcji, są częściej produkowane niż te żeliwne. W takich kotłach można spalać różne paliwo nawet takiego gorszego gatunku. W takim piecu można używać węgla oraz drewna. W takim piecu łatwo wykonuje się wszelkie naprawy, naprawia się je spawając lub wymieniając daną część.

Rodzaje pieców

Sposób doprowadzania powietrza do spalania do pieców jest różny, stąd ich podział na te ze spalaniem górnym, dolnym oraz takim, który łączy oba te sposoby doprowadzania powietrza. Piece centralnego ogrzewania ze spalaniem górnym są najprostszą odmianą kotłów. Komora w której odbywa się proces spalania, jest w nich połączona z komorą zasypową. Mają one zastosowanie w spalaniu koksu i węgla. Te kotły, które wykonane są z żeliwa, są także przystosowane do spalaniu gazu i oleju opałowego. Te piece grzewcze, które mają spalanie dolne są bardziej nowoczesne niż te kotły węglowe i na drewno.

Na stronie Szalonego Maksa dostępnych jest wiele kominków i pieców – sprawdź ofertę

http://www.szalonymax.pl/

Te piece nadają się do spalania węgla i drewna opałowego ale także można w nich spalać różne zrębki i wióry a także różne odpady bioorganiczne. Ten rodzaj pieców, jest bardzo sprawny podczas spalania węgla ale także i drewna. Dzięki temu, piece takie potrafią zużyć nawet do kilkanaście procent mniej paliwa w porównaniu z innymi piecami. Jest to wobec tego ekonomiczna metoda, która w skali całego sezonu grzewczego przynosi sporą korzyść.

Piece na miał

Kotły na miał mają specjalistyczną budowę, która pozwala na spalanie tego typu paliwa. Różnią się one przede wszystkim między sobą kanałami doprowadzającymi powietrze potrzebne do spalania. Jednym z największych problemów w tego rodzaju piecach, może być konieczność dość częstej potrzeby dokładania i uzupełniania w nich paliwa. W zależności jakie to paliwo, trzeba to robić mniej więcej do dwóch razy na dzień. Jeśli natomiast jest to piec prostej konstrukcji, który zasilany jest drewnem potrzeba dokładania pojawią się co trzy lub cztery godziny na całą dobę. Natomiast piece na miał są stosunkowo tanie. Mogą one posiadać podajnik, który ułatwia palenie w piecu.

Wyróżnia się dwa rodzaje podajników, mogą być one ślimakowe lub szufladowe. W takich piecach często można palić pomimo awarii prądu, drewnem. W takich piecach montowany jest również często ruszt awaryjny na prowadnicach. Warto wiedzieć, że można go wsuwać oraz wysuwać wygodnie pod palnikiem bez konieczności wyjmowania go z takiego kotła. Jest to wygodne i nowatorskie rozwiązanie. Taki piec najczęściej może posłużyć w gospodarstwie domowym długi czas, gdyż ma solidną konstrukcję.

Post Comment